úterý 19. dubna 2011

Bez práce nejsou hambáče!


Máte rádi burgery? Já jo, ale nevím, kde si u nás nějaký kloudný dát.
Loni se všude hodně psalo o restauraci Artisan, kterou mám docela při ruce, ale několik návštěv ze mě udělalo docela velkou odpůrkyni tohohle podniku a nevím, jestli mě něco přiměje k návratu. Co mě tam štve, si můžete přečíst v mé starší recenzi.

Párkrát jsem dělala burgery doma, ale tam zas nemám gril a ta kouřová vůně, potažmo chuť, tomu prostě chybí. Když jsem se chystala do Londýna, čerpala jsem inspiraci z blogu mého oblíbeného recenzenta LN a kolegy scukaře Michala Sängera a snadno jsem se nechala nalákat k návštěvě Gourmet Burger Kitchen. Mám trochu odpor k podnikům řetězcového typu, sem tam nějaká pobočka prosím, ale kdyby třeba Kopec byl na každém rohu, rozhodně by ztratil na kouzle i na kvalitě. U burgrů je to asi vyjímka, tam jsou přece řetězce normální :).

Jednoho vlahého jarního večera, unaveny kávou a ciderem, jsme se tedy se Zuzkou vypravily do Gourmet Burger Kitchen, pobočka Soho, hnedka za rohem od úžasné kavárny Milkbar, o které vám pravděpodobně ještě povím. Zařízení podniku je jednoduché, ale celkem barevné a veselé, obsluha mladá a milá, ale žádné velké konverzační výkony nepodává. Vlastně jen přinese lístek, vysvětlí, že se objednává a platí na baru a pak přinese jídlo.

Těšila jsem se, že si dám pořádný burger, takže jsem ani nedočetla menu a tudíž jsem přehlédla, že mají i jehněčí variantu, která by mě moc zajímala. Mekáčová specialistka Zuzka si dala Cheese Burger a jalapeňos navíc a já Jamaican Burger s mangovo-zázvorou omáčkou. Daly jsme si zmenšenou verzi, protože po pár dnech v Londýně už jsme měly permanentní pocit přejedení. No ale trocha hranolek se do nás samozřejmě taky vešla.. Burgery byly ale velké až až,  a oba moc dobré. Ta mangovo-zázvorová omáčka dávala grilovanému masu zajímavou nasládle štiplavou chuť a mám v úmyslu jí zkusit vyrobit. Hranolky pěkně křupavé, ten den už druhé, protože k obědu jsme měly fish & chips, a nesrovnatelně lepší.

Celkově to byla parádní nedietní večeře (den, skoro týden... :). Nevím, proč tady také nejsou takové podniky, asi tu mají hambáče špatnou pověst nekvalitního levného jídla. V restauracích z nich zase dělají něco spíše speciálního a nóbl a mně se zas víc než 200,- Kč za burger dát nechce... no možná někdy zkusím ten v Imperialu, ale to by jim muselo dojít jehněčí kolínko.

Máte nějaké tipy na skvělé burgery v Praze? Pokud ano, sem s nimi!

Gourmet Burger Kitchen, Frith Street 15, Soho, Londýn

4 komentáře:

  1. Já mám ráda hamburger v Přístavu u nás na Zbraslavi :) Mám to blízko a občas si tohle jídlo taky ráda dám. A taky ty domácí od Martina. Ty miluju!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. V Praze bohužel spousty burgerů v restauracích nedokážou ani překročit laťku nastavenou fastfoodovým double whopperem z BK (o těch, co jsou ještě horší než burgery v McD nemluvě). Docela nadějně na burger samotnej vypadá nová burgrárna na Seifertce kousek pod Flo (ale hranolky nic moc) a i jinak to pár dnů po otevření mělo nějaký ty mouchy. Jinak asi jedinej burger, kterej mě v poslední době v restauraci příjemně překvapil byl paradoxně tofu burger z malostranskýho Bohemia Bagelu.

    OdpovědětVymazat
  3. Hanka: Tak spolu do Přístavu zajdeme, jsem zvědavá. Někdy přijedu na kole :)

    Kytka: Já z tvojí recenze na Seifertku vycetla lehké zklamání, ale třeba to byly vážně jen počáteční nešvary, rozhodně mám v plánu to vyzkoušet. Na tofu se asi zlákat nenechám, tomu jsem ještě na chuť nepřišla.

    OdpovědětVymazat
  4. Burgery samotný byly na Seifertce slušný (za tu cenu), moc mě nenadchlo to okolo (servírování na plastovým nádobí,nedostatečné odvětrání "kuchyně", hranolky, atd.) Myslím, že to má určitě cenu zkusit, když člověk půjde okolo. Proto jsem taky hned nepsal recenzi na Scuk, že jim dám čas a zajdu tam minimálně ještě jednou až budou mít otevřeno dýl, byl jsem tam hned jak otevřeli.

    OdpovědětVymazat